zaterdag 18 mei 2024

Notitie #466

Onverwacht lezen de memoires van koningin Noor van Jordanië (Een leven in het teken van vrede) als een thriller. Met name de periode voorafgaand aan de Golfoorlog van 1990-1991 spreken aan omdat het perspectief van haar echtgenoot, koning Hoessein van Jordanië, helder naar voren wordt gebracht. Het is vooral zo schrijnend omdat we weten dat in 2003 hetzelfde is gebeurd: beide Golfoorlogen zijn koloniale oorlogen geweest, waar de landen in de regio zwaar onder te lijden hebben gehad.

De Golfoorlog van 1990-1991 had voorkomen kunnen worden. Koning Hoessein had met de Iraakse dictator Saddam Hoessein al een akkoord bereikt over de Iraakse terugtrekking uit Koeweit. Dit akkoord werd echter door zowel de Arabische Liga als de westerse landen niet gaaccepteerd: men was vastbesloten oorlog te voeren.

Ik weet niet meer wie het schreef, maar ik las laatst de opmerking dat het westelijke landen hun dominantie niet ontenen aan iets als een 'superieure cultuur' of iets dergelijks (integendeel, zou ik haast zeggen): die dominantie heeft te maken met verder ontwikkelde gevechtstechnieken en -middelen, wat weer te maken heeft met kapitaal. Het is met name wrang om anno 2024 over de loop van de gebeurtenissen in 1990 te lezen, omdat de situatie sindsdien eerder is verergerd. De huidige Gaza-oorlog vindt zijn oorsprong in dezelfde bron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten